Mrkva
18. 4. 2011
Charakteristika rastliny
Mrkva je dvojročná bylina s dužinatým koreňom, z ktorého v prvom
roku života vyrastá bohatá ružica listov. Druhý rok vyrastú 30 - 80cm
vysoké, v hornej časti rozkonárené chlpaté stonky. Stonkové listy sú
striedavé, sediace s perovito zloženými čepeľami. Drobné biele
päťpočetné kvety sú usporiadané vo veľkých, v čase kvitnutia
rozprestretých zložených okolíkoch. Stredný kvet v okolíku býva
často fialový. Pri dozrievaní plodov sa súkvetia skrúcajú do guľovitých
útvarov. Plody sú rebrovité a štetinovité nažky. Kvitne v druhom roku
života.
Výskyt a pestovanie
U nás rastie divo na lúkach, pri cestách a na medziach, na suchých,
ale aj na mokrých stanovištiach. Vyšľachtené odrody sa pestujú ako
zelenina na poliach a v záhradách. Patrí medzi najstaršie kultúrne
rastliny na svete.
Zber a úprava
Zberajú a korene pestovaných rastlín a z voľne rastúcich rastlín aj
plody. Korene sa vykopávajú podľa pestovanej odrody v prvom roku, v
čase, keď' sú dostatočne veľké, a to od Jána do októbra. Na liečebné účely sa využívajú čerstvé alebo
varené. Plody sa vymlátia alebo vymrvia z dozrievajúcich okolíkov, a potom sa rozložené dosušia. Sú
aromatické a chutia horkasto
Účinné látky
Koreň mrkvy obsahuje popri sacharidoch, proteínoch, pektinoch a iných cenných látkach najmä veľké
množstvo karoténu, z ktorého v ľudskom organizme vzniká vitamín A. V plodoch je pomerne vysoký obsah
silice.
Liečivé účinky
Čerstvý aj varený koreň pôsobí liečivo:
pri posilňovaní imunitného systému organizmu, pri rekonvalescencii a podvýžive,
pri chorobách pečene, žltačke, črevných zápaloch, a proti hnačke u deti,
na zlepšenie krvného obehu,
na zlepšenie zrakovej ostrosti a zabraňuje vzniku sivého zákalu.
Silica z plodov a využíva pri zápaloch močových ciest, ťažkostiach s močením aj pri poruchách látkovej
výmeny.
Použitie
Čerstvý a varený koreň
Čerstvý sa konzumuje najčastejšie postrúhaný a ochutený medom a citrónom alebo vo fcrme šťavy.
Využiteľnosť karoténu je však dobrá aj vo varenom koreni, v polievke ai v omáčke. Pri detskej hnačke sa
použiva odvar z koreňa.
Zápar z plodov
Pripraví sa z jednej čajovej lyžičky sušených plodov a jednej šálky horúcej vody. Užíva sa pri zápale
močových ciest a poruchách látkovej výmeny.
Poznámky
Veľké množstvo mrkvy sa spracúva v potravinárskom, najmä v konzervárenskom priemysle.
Nažky voľne rastúcej mrkvy sa rozširujú prichytávaním na telá živočíchov. Majú pomerne husté štetiny,
pomocou ktorých sa môžu uchytiť na srsti zvierat alebo v perí vtákov. Udržia sa aj na vodnej hladine,
pretože medzi štetinami ostanú bublinky vzduchu, Dostávajú sa aj do tráviaceho traktu živočíchov a rošširujú a ich trusom.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.